Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) obilježila je 27. travnja 2023, u Preporodnoj dvorani Narodnog doma HAZU u Zagrebu svoj dan i 162. obljetnicu osnutka. Tom su prigodom, nakon svečane sjednice, dodijeljene nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2022. godinu. Dan HAZU slavi se u spomen na 29. travnja 1861. kada je Hrvatski sabor, pod predsjedanjem bana Josipa Šokčevića, na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, donio odluku o osnutku Akademije. Uz članove HAZU na svečanoj sjednici bio je nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te izaslanici predsjednika Republike Hrvatske Jadranka Žarković i predsjednika Vlade akademik Zvonko Kusić. Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt u svom je govoru istaknuo da se proslava Dana HAZU ove godine održava u Narodnom domu gdje je bilo prvo sjedište Akademije sve do izgradnje njene palače na Zrinjevcu 1880., a koja se trenutno obnavlja od posljedica potresa 2020. U 2022. je nastavljena izdavačka djelatnost HAZU te su objavljene 83 publikacije: 17 knjiga, 16 zbornika radova, 32 sveska časopisa, 2 kataloga izložbi, 3 knjige sažetaka, 11 spomenica preminulim akademicima, 1 partitura i 1 rječnik. Od navedenih izdanja, 72 sveska Akademija je objavila kao izvršni izdavač, a 11 kao suizdavač. Potporom Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavljeno je 46 publikacija, a među njima je 27 Akademijinih izdanja. Članovi HAZU izvan Akademije objavili su još 63 knjige, tako da je, zahvaljujući Akademiji i njezinim članovima, u 2022. objavljeno ukupno 165 publikacija. Od svoga osnutka do kraja 2022. HAZU je objavila ukupno 6810 svezaka raznih publikacija.

Nagrade akademije za najviša postignuća dijele se svake godine od 1993, u više kategorija – društvene znanosti; matematičke, fizičke i kemijske znanosti; prirodne znanosti; filološke znanosti; književnost; likovnu umjetnost; glazbenu umjetnost i muzikologiju te medicine.

Goran Augustin dobio je nagradu za medicinske znanosti za 11 znanstvenih radova iz iznimno rijekte tematike akutnih abdominalnih stanja u trudnoći, objavljenih u posljednjih 5 godina. Također je objavio niz poglavlja u knjigama iz tog područja izdavačke kuće Springer. Dobitnik ovogodišnje nagrade ima svake godine pozvana predavanja iz područja akutnog abdomena u trudnoći na raznim kongresima širom svijeta. Posebno valja istaknuti cjeloviti udžbenik s dijagnostičkim i terapijskim smjernicama ‘’Acute Abdomen During Pregnancy’’, koji je objavio kao monoautorsko djelo od izdavačke kuće Springer 2014 g., te kao drugo dopunjeno izdanje 2018. godine. Knjiga je prihvaćena kao službeni priručnik Sveučilišta u Zagrebu, dodatno i za potrebe studija medicine na engleskom jeziku. Drugo izdanje uključeno je u izbor Medical Book Awards te je dobilo preporuku za područje ‘’Surgery’’ (‘’Highly Commended Book’’ – 6 knjiga svake godine) od Britanskog društva liječnika (British Medical Association – BMA) za 2019 g. što je jedna od najprestižnijih preporuka za knjige iz područja medicine. Knjiga je također službeni udžbenik World Society of Emergency Surgery.

U ime dobitnika nagrada HAZU zahvalila se Anja Nikolić Hoyt koja je kazala da ih one obvezuju u daljnjem radu. „Naš je uspjeh, prije svega, zadovoljstvo dobro obavljena posla koji trajno intrigira upravo svojom nesvršenošću i nesavršenošću, dakle neprekidnim otkrivanjem novog. Radoznalost uma i aktivna mašta darovi su našega stvaralaštva i onda kad ga ne prate glasan pljesak i jarka rasvjeta. Svjesni smo i da su oči onih koji dolaze uprte u nas pa ih poučimo svojim primjerom kao što su i nas poučavali naši prethodnici“, kazala je Nikolić Hoyt. U glazbenom dijelu programa nastupila je violinistica Katarina Kutnar uz glasovirsku pratnju Vesne Šepat Kutnar.