ISTAKNUTA DOGAĐANJA AKADEMIJE MEDICINSKIH ZNANOSTI HRVATSKE

ISTAKNUTA DOGAĐANJA AMZH 2024.

AMZH-podružnica Split u suorganizaciji s  HLZ- podružnicom Split i gradskom knjižnicom „ Marko Marulić“, organizira predstavljanje knjige:

“Nešto ćeš lijepo sanjati “

autorice dr. Danći Mihovilčević-anesteziologa iz KB Šibenik           

Knjigu će predstaviti prim. doc. dr. sc. Mihajlo Lojpur, specijalista anesteziolog-reanimatolog, subspecijalista   intenzivne medicine.

Radi se o edukativnoj slikovnici o pripremi djece za anesteziju, namijenjenoj djeci i roditeljima.

Odlazak u bolnicu, na operaciju često je praćen strahom i zabrinutosti djece i roditelja.

Kroz priču  o djevojčici koja se treba operirati radi prijeloma kostiju podlaktice, autorica približava djeci i roditeljima postupak anestezije i operacije, odgovara na učestala pitanja u cilju boljeg i lakšeg prihvaćanja potrebitog liječenja.

Predstavljanje će se održati 31. siječnja (srijeda) 2024. u 18 h u Gradskoj knjižnici „Marko Marulić“, Ulica slobode 2., Split.

Veselimo se Vašem dolasku.

VIŠE INFORMACIJA

ISTAKNUTA DOGAĐANJA AMZH 2023.

 

DIES ACADEMICUS 2023

PROGRAM

14. prosinca 2023.g. u 18:00 h
Hotel „Academia“, Centar Kaptol, Ul. Ivana Tkalčića, 88, Zagreb

Mađarska znanstvenica sudobitnica Nobelove nagrade za mehanizam mRNA cjepiva

Na 194. (2019) skupštini Mađarske Akademije znanosti Karikó Katalin je izložila povijest otkrića mRNA koji je osnova za proizvođnju Pfizerovog cjepiva.

Znanstvenici mađarskog porijekla su dobili do sada 16 Nobelovih nagrada od kojih 3 za medicinu ; 1937 Szent Györgyi Albert, 1961 Békésy György, 1914 Bárány Róbert .

Po četvrta Nobelova nagrada za medicinu će pripati znanstvenici Karikó Katalin. Ona je doktorala 1983 na Univerzitetu u Szegedinu 1985 i šest godina kasnije je otišla u SAD. Postala je profesorica na Pennsylvania University-u. Nakon otkrića i razrade mRNA tehnologije koju je patentirala  sa profesorom Dew Weissmanom je počela razvijati mRNA vakcine za potrebe influenze. 2013 postaje potpredsjednica BIONTECH RNA Pharmaceutical firme u Njemačkoj i nailaskom pandemije preusmjerili su se na razvoj cjepiva koju su u suradnji sa Pfizer kompanijom uspješno realizirali krajem prošle godine. Ona se prva cjepila sa tim cjepivom i predstavlja najzaslužniju osobu na zemaljskomj kugli za spas bezbroj života.

Radi se o potpuno novoj platformi medicinske terapeutičke tehnologije koja će se moći primjeniti ne samo za vakcine nego i za druge kobne bolesti kao što su razni karc inomi pa I neurodegenaerativnih bolesti koji su sve značajninji dnašnjice.

Profesorica Karikó Katalin me zadivila sa jednostavnošću i skromnošću. Žena koja ima visoku svijest znanstvene etičnosti i humanosti. Krajnje jednostavna i vrlo istrajna u svom znanstvenom radu. Bilo mi je veliki užitak slušati na Mađarskoj akademiji izlaganje detalja 30 godišnjeg istrajnog istraživačkog rada sa mnogim preprekama i neazumjevanjima. Ostvarila je veliko otkriće i dala je rješenje i nadu za zaštitu čovječanstva od mnogih bolesti.

Njezina istrajnost i odanost se preslikala i na ćerku Susan koja je postala trostruka olimpijska pobjednica I peterostruka svijetska prvainja u veslanju pod američkom zastavom.

Profesoirica Karikó primila najprestižniju Rosenstiel nagradu u USA te visoku Széchenyi državnu nagradu Mađarske. Sve nagrade je u cjelosti preusmjerila u dobrotvorne svrhe.

Ova presudna životna stvarlačka priča profesoricu Karikó svrstava u skupinu ljudi koji su zadužili čovječanstvo i pokazali moć rada i znanja. Zanimljivo je da je prva Nobelova nagrada koju je dobio Emil Adolf von Behring 1901 je dodjeljena upravo za otkriće cjepiva od difterije. Nakon 124 godina dodjeliti Nobelova nagrada za medicine slično zbog otkrića cjepiva za COVID 19..

Akademik Karolj Skala
Institut Ruđer Bošković

40 GODINA uspješne izvantjelesne oplodnje
IN VITRO FERTILIZACIJE u Hrvatskoj
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Dvorana “Miroslav Čačković”
23.10.2023. / od 11 do 13 sati

VIŠE INFORMACIJA

PLUĆNA HIPERTENZIJA
Predstavljanje sveučilišnog udžbenika i minisimpozij
19. svibnja 2023. godine u predavaonici Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, Mirogojska cesta 16, Zagreb

  

VIŠE INFORMACIJA

 

Profesorica emerita Dušanka Martinović Kaliterna – dobitnica Nagrade za životno djelo Grada Splita

VIŠE INFORMACIJA

 

Izv. prof. prim. dr. sc. Goran Augustin dobitnik nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća za 2022 godinu

VIŠE INFORMACIJA

 

VIŠE INFORMACIJA

 

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na program „Borba za duše“ koje zajedno organiziraju Hrvatsko katoličko sveučilište, Veleposlanstvo Mađarske i Institut Liszt – Mađarski kulturni centar u Zagrebu u četvrtak 16. ožujka 2023. s početkom u 12 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Velikoj dvorani HKS-a na 3. katu.

Program se sastoji od tri dijela:

• Stručni skup „Proganjanje kršćana u diktaturama“
• Izložba: „Borba za duše“
• Premijera filma „Mađarska Pasija“ redatelja Károlya Eperjesa

PROGRAM – PDF

Program će otvoriti prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, i Nj. E. Dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj.

Na stručnom skupu sudjeluju hrvatski i mađarski povjesničari.
Cijeli program održat će se na engleskom jeziku.
U prilogu se nalaze pozivnica i detaljan program.

Svoj dolazak potvrdite na e-mail: miz@mfa.gov.hu

ISTAKNUTA DOGAĐANJA AMZH 2021.

 

ISTAKNUTA DOGAĐANJA AMZH 2020.

 

• 20. travanj 2020.

Poštovani članovi Akademije, suradnici i  prijatelji,

 

nakon mjesec dana od potresa u Zagrebu i oštećenja Ureda AMZH, u Praškoj 2, od Grada Zagreba još nemamo obavijesti kada će se sanirati oštećenja 118 m2 Akademije koja ih koristi od 2008. godine. Nema slobodnih zamjenskih prostora i preostaje nam samo čekanje. Spriječeni smo obavljati interakademijske europske odnose i skupove koji su bili planirani. S Engleskom akademijom medicinskih znanosti nažalost se ne može obaviti sastanak putem Skypa o projektima bitnim za obje Akademije. Nismo u mogućnosti planirati termin Izborne skupštine kao niti slijedećeg održavanja Simpozija o pereventinoj medicini i Okruglog stola o anitmikrobnoj rezistenciji.

Molim Vaše prijedloge za rad Akademije u teškim vremenima!

Sada obavljamo poslove gđa. Dučkić i ja od kuće i rijetkim odlascima u Akademiju na vlastitu odgovornost. Želim svima još strpljenja i razumnih odluka u novonastalim uvjetima.

S poštovanjem,
Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić
Predsjednica AMZH

 

• 27. ožujak 2020.

Poštovani  članovi Akademije,


U petak, 27.03.2020. god. je nakon izvršenog uvida u stanje cijele zgrade Praške 2, zabranjen rad AMZH u sadašnjim prostorijama jer je građevinski devastiran.
U potrazi smo za novim prostorijama koje ćemo zatražiti od Grada Zagreba – Imovinsko-pravnog odjela. Uz sve nedaće Zagreba, ovaj potres je do daljnjega prekinuo rad Akademije.

 

Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić
Predsjednica AMZH

• 27. ožujak 2020.  /  Hotel Dubrovnik • Zagreb • Gajeva 1

AMZH u suradnji s FEAM i HAZU organizira

SIMPOZIJ O PREVENTIVNOJ MEDICINI

VIŠE INFORMACIJA

* ODGOĐENO ZBOG POTRESA I KORONA INFEKCIJE.
PREDVIDIVI NOVI TERMIN JE U JESEN 2020.

• 26. ožujak 2020.

OKRUGLI STOL 

Cross-sectoral roundtable – Tackling anti-microbial resistance (AMR)

VIŠE INFORMACIJA

* ODGOĐENO ZBOG POTRESA I KORONA INFEKCIJE.
PREDVIDIVI NOVI TERMIN JE U JESEN 2020.

ADRESA

Kaptol 15, p.p. 27.
10000 Zagreb, Hrvatska

KONTAKT

Mobitel: +385 099 535 91 61
E-mail: amzh.zg@gmail.com

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak
09:00 - 13:00