STRUČNA PREDAVANJA AKADEMIJE MEDICINSKIH ZNANOSTI HRVATSKE

STRUČNA PREDAVANJA AMZH 2024.

 

AMZH-podružnica Split u suorganizaciji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“ i HLZ-om – podružnicom Split, pozivaju Vas na predavanje:

„Deset koraka za zdravu menopauzu“

Menopauza i problematika koju ona sa sobom donosi je danas više nego ikad u fokusu medicine, žena i društva općenito. Zašto? Očekivano trajanje života žena je znatno dulje nego prije samo pedeset ili sto godina, i svaka od nas uz malo sreće, prije ili kasnije doživjeti će svoju menopauzu. Više od jedne trećine svog života nastavit ćemo živjeti i nakon menopauze bez adekvatne funkcije jajnika. Nedostatak hormona koje izlučuju jajnici uvodi nas u novu eru života koju karakteriziraju brojne promjene. Kod rijetkih će to razdoblje proći gotovo nezapaženo, ali u većine može izazvati najrazličitije simptome, teže nego su to navale vrućine, takozvani „valunzi“ ili urogenitalna atrofija, o kojima se najviše priča kada je riječ o menopauzi. Manje poznate, a puno češće i ozbiljnije tegobe menopauze su mentalna magla tzv. „brain fog“, tjeskoba, manjak libida, depresija, nesanica, debljanje, glavobolje, gubitak kose, tanka i suha koža, bolnost u zglobovima i brojne druge. Tegobe menopauze treba prepoznati i na vrijeme liječiti jer većinu njih je moguće umanjiti ili potpuno otkloniti. Pravovaljana informiranost i proaktivan pristup menopauzi stvara temelje našeg zdravog starenja. Zanemarivanje problema koje menopauza donosi može znatno narušiti naše zdravlje kao i kvalitet naših poslovnih i obiteljskih odnosa. Individualnim pristupom svakoj ženi, ovisno o njenim tegobama, dobi i eventualnim rizicima koje nosi, može se propisati ispravno hormonsko liječenje i postići niz benefita. Liječenje obuhvaća prvenstveno promjene u načinu života, ali i eventualno hormonsko nadomjesno liječenje, koje treba započeti što ranije već u perimenopauzi ili u prvih par godina nakon posljednje menstruacije. Nažalost, kada je riječ o menopauzi i hormonskom nadomjesnom liječenju, svjedoci smo brojnih zabluda. Liječenje utemeljeno na znanstvenim dokazima, razbijanje tabua vezanih za menopauzu i njeno liječenje, skidanje stigme sa same menopauze, važan je zadatak moderne ginekologije 21. stoljeća

Predavač: izv. prof. prim. dr. sc. Jelena Marušić dr med. specijalist ginekologije i porodništva,

subspecijalist ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, voditeljica Centra za žensko zdravlje „Hormona“, dopredsjednica Hrvatskog društva za menopauzu.

Predavanje će se održati dana 29. travnja (ponedjeljak) 2024. godine u 19:00 h u kinoteci „Zlatna vrata“, Dioklecijanova 7. u Splitu. Za liječnike će biti bodovano prema pravilniku HLK-a.

Veselimo se Vašem dolasku!

S poštovanjem,
prof. emer. Dušanka Martinović Kaliterna, predsjednica podružnice Split AMZH

VIŠE INFORMACIJA

AMZH-podružnica Split u suorganizaciji s Centrom zakulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“, HLZ-om – podružnica Split, Zavodom za neuroznanost MEF-a Split i Hrvatskim somnološkim društvom pozivaju Vas na predavanje:

„Poremećaji spavanja“

Spavanje je prirodno stanje organizma koje se u čovjekovom životu pravilno i ciklički izmjenjuje sa stanjem budnosti kao dio biološkog ili cirkadijanog ritma.Često se spavanje opisuje kao stanje relativnog mirovanja organizma jer je opća aktivnost smanjena, kao i psihička, koja je i značajno promijenjena uključujući aktivnost mozga. Poznato je da se tijekom spavanja regeneriraju određena svojstva neurona, posebice sinaptička funkcija. Važna funkcija spavanja je konsolidacija memorije, tijekom spavanja na određeni način učimo i pamtimo. Sve su brojnije spoznaje o važnosti spavanja za zdravlje i povezanosti poremećaja spavanja s čestim bolestima današnjice poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, psihičkih poremećaja, koje starenjem postaju sve prisutnije s posljedično narušenom kvalitetom života. Valja istaknuti važnost prepoznavanja i liječenja apneje tijekom sna. Stoga je neophodno uvođenje mjera koje će povećati opću spoznaju o utjecaju poremećaja spavanja na kvalitetu života i zdravlje populacije. Daljnji razvoj medicine spavanja u skladu s novim europskim smjernicama pruža veće mogućnosti liječenja koje trebaju koordinirati stručnjaci za medicinu spavanja – somnolozi. Medicina spavanja je interdisciplinarno područje koje zahtjeva suradnju brojnih specijalističkih struka, a holistički način pristupa pacijentu mora biti upotpunjen načelima personalizirane i  precizne medicine.

Predavač: prof. dr. sc. Zoran Đogaš

Predavanje će se održati dana 11. ožujka 2024. godine u 19:00sati u kinoteci „Zlatna vrata“,Dioklecijanova 7 u Splitu. Za liječnike će biti bodovano prema pravilniku HLK-a.

Veselimo se Vašem dolasku!

S poštovanjem,

prof. emer.Dušanka Martinović Kaliterna
predsjednica podružnice Split AMZH

VIŠE INFORMACIJA

Akademija medicinskih znanosti hrvatske (AMZH) podružnica Split u suorganizaciji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“ poziva Vas na predavanje:

„Upalne reumatske bolesti u starijoj životnoj dobi“

Predavač: Prof. prim. dr. sc. Dijana Perković, dr. med., pročelnica Zavoda za reumatologiju i kliničku imunologiju s alergologijom, Interne klinike KBC Split

Stanovništvo zapadne civilizacije postaje sve starije, a životni vijek se produžava. Osobe ≥60 godina trenutno čine oko 12,3% globalne populacije. Starenje je, samo po sebi, proupalno stanje s povišenom razinom proupalnih citokina u zdravih starijih osoba u usporedbi s mlađim odraslim osobama. Stoga produženje životnog vijeka znači da će sve više bolesnika oboljelih od reumatskih bolesti biti starije osobe.Određene reumatske bolesti kao što su reumatska polimijalgija, osteoporoza, gigantocelularni arteritis, pseudogiht i osteoartritis javljaju seu drugoj polovici života. S druge strane, reumatski artritis (RA) i sistemski eritemski lupus (SLE) su bolesti koje češće javljaju u mlađoj životnoj dobi. No, ove bolesti mogu započeti i u dobi iznad 60 godina. Tada ih nazivamo RA odnosno SLE kasne dobi ili kasnog početka. Reumatskim bolestima u starijih osobase bavi gerijatrijska reumatologija ili gerontoreumatologija. Dijagnoza reumatskih bolesti u starijih osoba komplicirana je često s atipičnim kliničkim obilježjima i  manifestacijama koje oponašaju promjene koje su inače povezane s dobi. Različite fiziološke promjene koje su povezane sa starenjem ove bolesnike čine osjetljivima na štetne učinke lijekova i na taj način onemogućuju odgovarajuću upotrebu agresivne imunosupresivne terapije. Prisutnost komorbiditeta kao što su dijabetes, hipertenzija i ateroskleroza može učiniti liječenje ovih bolesnika izazovnim. Stoga se ciljevi liječenja u dijela bolesnika moraju smanjiti kako bi se usredotočili na poboljšanje kvalitete života i rehabilitaciju.

Predavanje će se održati dana 19. veljače u 19:00 sati u kinoteci „Zlatna vrata“, Dioklecijanova 7. u Splitu, za liječnike će biti bodovano prema pravilniku HLK

Veselimo se Vašem dolasku

S poštovanjem

prof. emer. Dušanka Martinović Kaliterna
predsjednica podružnice AMZH-Split

VIŠE INFORMACIJA

Akademija medicinskih znanosti hrvatske (AMZH) podružnica Split u suorganizaciji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“ poziva Vas na predavanje:

„Vrste fizikalne terapije u gerijatrijskog pacijenta koji je postao nepokretan nakon ozbiljne bolesti“ 

Predavač: doc. dr. sc. Jure Aljinović, fizijatar-reumatolog

Predavanje će se održati dana 15. 01. (ponedjeljak) 2024. u 18:00 sati kinoteci „Zlatna vrata“, Dioklecijanova 7. u Splitu.

Predavanje će za liječnike biti bodovano prema pravilniku Hrvatske liječničke komore.

VIŠE INFORMACIJA

 

 

 

STRUČNA PREDAVANJA AMZH 2023.

 

Hrvatska akademija medicinskih znanosti (HAMZ) podrunica Split u suorganizaciji s Centrom za kulturu i cjeloivotno obrazovanje „Zlatna vrata“ poziva Vas na predavanje:

Demencija

Predava: doc. dr. sc. Kreimir akljui, dr. med.

Predavanje e se odrati dana 4. prosinca 2023. u 19:00 sati u prostorijama Centra „Zlatna vrata“, Dioklecijanova 7 u Splitu.
Predavanje
e biti bodovano prema pravilniku Hrvatske lijenike komore.

VIŠE INFORMACIJA

HAMZ u suorganizaciji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje „Zlatna vrata“, poziva Vas na predavanje:

„Lijekovi protiv boli u starijoj životnoj dobi“

Predavač: prof. emer. Dušanka Martinović Kaliterna

Predavanje će se održati dana dana 20. studenoga 2023. u 19 h. u prostorijama Centra „Zlatna vrata“, Dioklecijanova 7. u Splitu.

Veselimo se vašem dolasku.

Predavanje će biti bodovano prema pravilniku Hrvatske liječničke komore.

VIŠE INFORMACIJA

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – podružnica Zadar, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske – podružnica Split, Medicinske škole „Ante Kuzmanić“ i Hrvatske komore primalja, a povodom međunarodnog dana primalja koji se obilježava 05. svibnja, uprostorima Medicinske škole i Sveučilišta u Zadru od 4. do 5. svibnja 2023. godine održati će se znanstveno-stručni skup s radionicama naslova:

„Odabrane teme iz primaljstva i porodništva-znanjem iz prošlosti do modela sutrašnjice“

Programom je predviđeno 15 predavanja i dvije radionice. Uz domaćine iz Zadra predavači su stručnjaci iz KBC Sestre Milosrdnice, KBC Split, KBC Rijeka, KB Sveti duh, KB Merkur, OB Zabok, Hrvatske komore primalja i Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu.

 

• 17. svibnja 2023. u 18:00
gradskoj knjižnici „Marko Marulić“, Ulica Slobode 2. u Splitu

Upalne reumatske bolesti i kardiovaskularni rizik

Predavač: dr. sc. Daniela MarasoviKrstulovi, dr. med. izv. prof., reumatolog i kliniki imunolog, proelnica Interne Klinike KBC Split

Predavanje se boduje prema Pravilniku Hrvatske lijenike komore. Nakon odranog predavanja bodovi se upisuju elektronski na kartice lanova Komora.

VIŠE INFORMACIJA

• 19. travnja 2023. u 18:00
gradskoj knjižnici „Marko Marulić“, Ulica Slobode 2. u Splitu

„Intravaskularna litotripsija-suvremeni način liječenja ovapnjelih arterija nogu i zdjelice“

Predavač: dr. sc. Liana Cambj-Sapunar, dr. med. izv.prof., Zavod za Radiologiju, KBC Split

Predavanje se boduje prema Pravilniku Hrvatske lijenike komore. Nakon odranog predavanja bodovi se upisuju elektronski na kartice lanova Komora.

VIŠE INFORMACIJA

• 15. ožujka 2023. u 18:00
gradskoj knjižnici „Marko Marulić“, Ulica Slobode 2. u Splitu

“Rak prostate – najčešće dijagnosticirana zloćudna bolest u muškaraca”

Predavač: Pročelnik Zavoda za urologiju KBC Split, prof. dr. sc. Marijan Šitum, specijalist urolog, subspecijalist urološke onkologije

Predavanje se boduje prema Pravilniku Hrvatske lijenike komore. Nakon odranog predavanja bodovi se upisuju elektronski na kartice lanova Komora.

VIŠE INFORMACIJA

• 15. veljače 2023. u 18:00
gradskoj knjižnici „Marko Marulić“, Ulica Slobode 2. u Splitu

 Strategija sustavnog uvođenja robotski asistirane kirurgije u KBC Split i Republici Hrvatskoj

Predavač: prof. dr. sc. prim. Zdravko Perko, dr. med., specijalist opće kirurgije, subspecijalist abdominalne kirurgije, predstojnik klinike za kirurgiju KBC Split

Predavanje se boduje prema Pravilniku Hrvatske lijenike komore. Nakon odranog predavanja bodovi se upisuju elektronski na kartice lanova Komora.

VIŠE INFORMACIJA

 

• 18. siječnja 2023. u 18:00
gradskoj knjižnici „Marko Marulić“, Ulica Slobode 2. u Splitu

Giht – zaboravljena bolest

Predavač: prof.dr.sc. Tonko Vlak, dr.med. fizijatar – reumatolog

Predavanje se boduje prema Pravilniku Hrvatske lijenike komore. Nakon odranog predavanja bodovi se upisuju elektronski na kartice lanova Komora.

VIŠE INFORMACIJA

STRUČNA PREDAVANJA AMZH 2022.

 

• 14. prosinca 2022. u 18:00
gradskoj knjižnici „Marko Marulić“, Ulica Slobode 2. u Splitu

„Post-COVID“

Predavač: Vide Popović, dr. med., spec. pulmolog
Koordinator za skrb o post COVID bolesnicima KBC-a Split

Predavanje se boduje prema Pravilniku Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore zdravstvenih radnika i Hrvatske komore medicinskih sestara. Nakon održanog predavanja bodovi se upisuju elektronski na kartice članova Komora.

VIŠE INFORMACIJA

 

• 16. studenog 2022. u 18:00 – 20:00
   u gradskoj knjižnici „Marko Marulić“, Ulica Slobode 2. u Splitu

PANDEMIJA COVID-19 32 MJESECA POSLIJE. ŠTO SMO NAUČILI?

EPIDEMIOLOGIJA PANDEMIJE KOJA JE OBILJEŽILA POVIJEST KOJOJ SVJEDOČIMO
Premda su mjere suzbijanja i sprječavanja COVID-19 značajno ublažene, ova bolest je i dalje među nama. Skoro tri godine izloženi smo nevjerojatnoj količini informacija i dezinformacija vezano uz bolest koja je ostavila svoj trag na zdravlju populacije i svim sferama našeg življenja. Medicina zasnovana na dokazima pruža nam jedinu prizmu kroz koju se trebaju prikazati i tumačiti epidemiološka obilježja ove bolesti i njena prevencija.
Predavač: Izv.prof.prim.dr.sc. Anamarija Jurčev Savičević
Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije
Sveučilišni odjel zdravstvenih studija

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA U PANDEMIJI COVID-19
Pojava nove, brzošireće bolesti s razornim učinkom na populacijskoj i individualnoj razini, ujedinila je stručnu i znanstvenu zajednicu. Mjere kontrole pandemije su se osmišljavale, promovirale, provodile, mijenjale, a zdravstvene ustanove reorganizirale. Noseći se sa raznim izazovima, Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije štitio je zdravlje stanovnika županije i brojnih turista.
Predavač: Doc.prim.dr.sc. Željka Karin
Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Sveučilišni odjel zdravstvenih studija i
Medicinski fakultet

COVID-19 JE PUNO VIŠE OD INFEKCIJE DIŠNIH PUTOVA
U predavanju će biti opisana klinička slika i patogeneza glavnih manifestacija COVID-19, te najsvježije terapijske preporuke.
Predavač: Izv.prof.dr.sc.Ivo Ivić, dr med.,specijalist infektolog i specijalist pedijatrijske infektologije, raniji pročelnik Katedre za infektologiju Medicinskog fakulteta u Splitu i raniji predstojnik Klinike za infektologijun i voditelj Respiratornointenhzivističkog centra KBC Split za liječenje bolesnika s COVID-19.

VIŠE INFORMACIJA

ADRESA

Kaptol 15, p.p. 27.
10000 Zagreb, Hrvatska

KONTAKT

Mobitel: +385 099 535 91 61
E-mail: amzh.zg@gmail.com

RADNO VRIJEME

ponedjeljak - petak
09:00 - 13:00